lauantai 8. maaliskuuta 2008

Lauantain tekemisiä

Toverin kanssa kävimme keilaamassa ja suunnittelimme pääsiäisen matkaamme. Tänä vuonna Hemu on pääsiäisen iskän luona ja minusta juhlapyhän vietto yksin tuntui ihan kamalalta ajatukselta. Onneksi toveri keksi, että meidän pitää keksiä jotain tekemistä ja niinpä olemme aikeissa olla pitkäperjantaiaamuna kahdeksalta Göteborgissa!

Suunnittelun ruumiilliseksi tueksi leivoin kalapiirakkaa. Tämä ohje yhdistää kaksi hyvää, anopin kalapiirakan täytteen ja Pirkka-lehdessä ammoin julkaistun Lindan illanistujaispiirakan pohjan. Alkuperäiseen piirakkaan tuli kinkkutäyte ja munamaito. Minä teen tämmöista:

3 dl pikakaurahiutaleita
3 dl hiivaleipäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
sekoita kuivat aineet, lisää
2 kananmunaa
3/4 dl ruokaöljyä
3 dl vettä
sekoita nopeasti lusikalla. Taikinan pitää olla todella löysää, tarvittaessa lisää vettä

Täytteeseen:
1 keltainen paprika
pala purjoa, itse käytän yleensä purjon keskiosan
puhdista ja pilppua kasvikset, kuullota öljyssä
300 g kylmäsavulohta, käytän viipaleita, jotka silppuan saksilla
tuoretta tilliä, samoin saksilla silputtuna

2 prk kermaviiliä
sitruunamehua
sinappia
sitruunapippuria
2 kananmunaa
sekoita kermaviiliin mausteet ja munat

Tästä annoksesta tulee leivinpellillinen. Puolikkaasta saa pyöreän piirakkavuokallisen. Tee täytteet valmiiksi, sekoita taikina ja kaada leivinpaperitetulle pellille. Laita täytteet päälle ja lopuksi kermaviiliseos. Paista 225 asteisessa uunissa alatasossa reilu puoli tuntia, kunnes pohja on ruskea ja kypsä.

Maiskis, minä tykkään tästä. Olen tehnyt tätä myös gluteiinittomasta jauhoseoksesta, toimii hyvin. Jos keliaakikko voi käyttää kauraa, toimii vallan mainiosti suolaisena palana. Olen myös kerran tehnyt käyttämällä gluteiinitonta jauhoa ja sokerjuurikaskuitua kaurahiutaleiden tilalla, silloin koostumus oli vähän erilainen mutta maku oli silti hyvä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

melkein lähdin jo tekemään piirakkaa niin oli herkullisen oloista....en sittenkään kun kaikki olisi pitänyt tehdä omasta päästä kun ei ollut paprikaa, eikä purjoa eikä sitten tarkastuksen jälkeen lohtakaan vaikka ensin luulin joten täytyy odottaa seuraavaa innostuksen puuskaa joka tulisi ennen kaupassa käyntiä....

voisiko siltä hemulta tilata orvokin taimia.....

Anonyymi kirjoitti...

Juu siis meillähän on keväällä näitä orvokin taimia aiiiiivan liikaa. Niitä kun pitää kylvää paljon eikä millään kaikki mahdu minnekään. Takuulla saat meiltä taimia keväämmällä :)